Doprava ZADARMO nad 60 EUR pri platbe VOPRED.

Ako zvládnuť prácu v horúčavách?

 

Práca v teple a horúčavách zaťažuje organizmus. Klesá náš výkon, pozornosť a stúpa riziko pracovných úrazov. Ukážeme vám, ako zvládnuť prácu v horúčavách tak,  aby ste negatívne vplyvy počasia čo najviac eliminovali.  

Ako-zvladnut-pracu-v-horucavach

Základným predpokladom je výmena celoročných pracovných odevov za tie sezónne. Sú totiž plne prispôsobené pre potreby zamestnancov v danom ročnom období. Pracovné oblečenie by počas leta malo pozostávať najmä z prírodných ľahkých, savých a priedušných materiálov. Najčastejšie ide o bavlnu, ktorá je známa svojou priedušnosťou a  nízkou hmotnosťou. Čoraz častejšie sa vyhľadávajú aj pracovné odevy vyrobené z kombinácie bavlny a spandexu. Tá zaručuje, že je odev tvarovo stály, netrhá a nezráža sa. Nezabúdajte, že letné pracovné odevy by mali mať schopnosť odvetrávať, odvádzať vlhkosť, ochladzovať telo a poskytovať dostatočný komfort pri pohybe. 

Tričká

Základnou chybou, ktorú robia mnohí zamestnávatelia je to, že nakúpia pracovné tričká v bežnom obchode. Tieto odevy však často nezodpovedajú tomu, čo zamestnanci potrebujú. Znižuje sa ich pohodlie či samotná trvácnosť odevu. Počas horúčav odporúčame tričká z bavlny, zmesových materiálov so špeciálnymi materiálmi. Čoraz preferovanejšími sa stávajú funkčné trička s efektívnym odvodom potu, alebo chladivým účinkom. Tie sú vyrobené najmä z polyesteru, ktorý má výborné tepelnoizolačné vlastnosti. Vlákno polyesteru je pravidelnejšie,  hladšie a vyznačuje sa vysokou savosťou. Pracovné odevy z týchto materiálov obmedzujú potenie a tým pádom aj stratu tekutín. Dobrou voľbou počas horúcich dní sú aj reflexné tričká. Ak je zamestnanec vystavený priamemu slnečnému žiareniu odporúčame používať polo tričká. Funkčný golier chráni krk pred  ožiarením. Nezabúdajte aj na ochrannú pomôcku hlavy. Najčastejšie ide o pracovnú šiltovku. 

Nohavice 

Do teplých dní nie sú vhodné celoročné pracovné nohavice, montérky. Doprajte svojim zamestnancom pohodlie v podobe letných pracovných nohavíc so zníženou gramážou, alebo špeciálnymi chladivými materiálmi. Všade tam, kde to povaha práce umožňuje, odporúčame vymeniť dlhé pracovné nohavice za krátke. Ak používate pracovnú bundu, preferujte počas horúčav takú s možnosťou odopnutia rukávov. 

Ochrana zraku 

Samozrejmosťou ochrany pred horúčavami je aj ochrana zraku. Byť vystavený počas celého dňa silnému UV žiareniu ohrozuje vaše zdravie. Pomôcť tomu môžu pracovné okuliare. Tie vyberajte veľmi starostlivo. Ak si to vyžaduje práca,  pracovné okuliare by mali byť schopné chrániť aj pred škodlivým IR žiarením.  Práve toto žiarenie ma za následok vytvorenie sivého zákalu.  Dôležité je zvoliť aj správny stupeň priepustnosti okuliarov. Chceli by sme zvýrazniť častý problém na ktorý sa zabúda. Veľa pracovníkov pracuje v exteriéri ako aj interiéri. Časté striedanie ostrého slnečného žiarenia a prítmia je pre oči veľmi namáhavé. Odporúčame týmto zamestnancom špeciálne pracovné okuliare určené práve na striedanie týchto pracovných podmienok. 

Ochrana pokožky 

Nepovieme nič nové, ak vás upozorníme na používanie opaľovacieho krému. Celodenné vystavenie pokožky slnečnému žiareniu jej dá skutočne zabrať. Odporúčame vyberať kvalitné opaľovacie krémy, ktoré sú odolné voči potu. Tak aby ste boli chránený počas celého dňa.  Pri aplikovaní opaľovacieho krému nezabúdajte aj na partie, ktoré sú vyslovene citlivé voči veľkému slnečnému žiareniu. Sú to najmä uši, krk či nos. Po práci je vhodné použiť mlieko po opaľovaní, alebo iné regeneračné krémy, aby sa pokožka dokázala počas pracovného voľna zregenerovať. 

Pitný režim 

Počas horúčav sa veľa hovorí o pitnom režime. Zhrňme si, že za bezpečnosť a ochranu zdravia zamestnancov pri práci zodpovedá zamestnávateľ. Ten je povinný vytvoriť vhodné pracovné podmienky. Počas leta tam spadá aj pitný režim, ktorý musí byť dostupný priamo na mieste výkonu práce. V bežných teplotných podmienkach a prácach stačí aj voda z vodovodu. Pri teplotách nad 30 °C sú pravidlá prísnejšie. Zamestnávateľ má povinnosť zabezpečiť prístup ku studeným nápojom. Či už sú to minerálne vody, alebo ovocné šťavy bez vysokého obsahu cukru.  Ak je vaša povaha práce náročná, pracujete napríklad v stavebníctve či hutníctve, nápoje by mali priamo obsahovať potrebné minerály, ktoré sa potením strácajú. 

Chladenie a tienenie 

Efektívnym nástrojom na zlepšenie pracovných podmienok v horúčavách je  klimatizácia. Platia tu jednoduché pravidlá, kedy jej výduchy by nemali smerovať priamo na zamestnancov. Potrebné je aj pravidelné čistenie a kontrola klimatizačných filtrov. Použite klimatizácie však nie je možné pri všetkých druhoch práce. V takom prípade môže pomôcť tienenie, alebo použitie ventilátora. Aj ten dokáže rozprúdiť horúci vzduch. Aj v tomto prípade nezabúdajte na to, že ventilátor by nemal priamo mieriť na zamestnancov. 

Úprava pracovného času 

Jednou z možností ako eliminovať nepriaznivé účinky tepla na organizmus je aj úprava pracovného času.  Ak to povaha práce umožňuje, presuňte výkon práce z vonkajších priestorov do chladného interiéru. Ak to nie je možné, nariaďte počas najvyšších teplôt mimoriadnu prestávku v práci, ale skráťte pracovný čas. 

Triedy práce

O mimoriadne teplom dni hovoríme vtedy ak teplota vzduchu v tieni prekročí najmenej 30 °C. Celkovo rozlišujeme šesť tried prác, ktoré sú kvalifikované podľa priemerného energetického výdaja pracovníka. Ku každej triede zodpovedajú podmienky pre prácu počas zvýšených teplôt. 

Trieda práce 1a:

  • Bežná administratívna práca vykonávaná po sediačky. Príkladom je písanie po sediačky, triedenie drobných predmetov. 

Trieda práce 1b: 

  • Ide o prácu postojačky spojenú s pomalou chôdzou po rovnej podlahe a prenášaním ľahkých bremien. Spadajú sem predavači, montéri, alebo aj riadenie motorového vozidla. 

Trieda práce 1c:

  • Zaraďujme sem prácu posediačky so stálym zapojením rúk, ramien a nôh. Je to práca v potravinárskej výrobe, práca mechanikov, strojové opracovanie dielcov. 
  • Patrí sem aj práca postojačky s trvalým zapojením oboch rúk, ramien a nôh spojená s prenášaním bremien do 10 kg. Príkladom je predavač s veľkým počtom zákazníkov. 

Trieda práce 2: 

  • Práca, ktorej súčasťou je chôdza s rýchlosťou 3,5 až 5,5, km/h.
  • Stála práca s rukami, ramenami, nohou, trupom. Príkladom je práca s pneumatickým kladivom, montáž vozidiel, alebo manipulácia so stredne ťažkými bremenami s hmotnosťou do 15 kg., práca v stavebníctve, záhradkárska práca, čistenie okien.

Trieda práce 3: 

  • Rýchlejšia chôdza v priemere 5,5  - 7 km/h. 
  • Intenzívna práca s ramenami, trupom. Patrí sem manipulácia s ťažkými bremenami do 25 kg, práca s lopatou, motorovou pílou, kopanie, kladenie betónových tvárnic, tlačenie, alebo ťahanie ručných vozíkov.

Trieda práce 4:

  • Veľmi rýchla chôdza s priemernou rýchlosťou  7 km/h. 
  • Veľmi intenzívna činnosť. Či už je to práca so sekerou, výkopové práce, transport bremien do 50 kg, chôdza po schodoch, alebo stúpanie po rebríku. 

zdroj: Michal Ondruš