Doprava ZADARMO nad 60 EUR pri platbe VOPRED.

Ako vybrať pracovnú obuv?

Vybrať si dobrú pracovnú obuv nie je len tak. Na trhu existuje široká ponuka a zorientovať sa v nej nie je niekedy jednoduché. Ukážeme vám, ako vybrať najvhodnejšiu pracovnú obuv tak, aby bola dostatočne bezpečná a súčasne aj pohodlná. 

puma_scuff_caps_ako_vybrat_prac_obuv

Pracovná, ochranná či bezpečnostná?          

 

Na začiatku je potrebné si zodpovedať otázku, či potrebuje len pracovnú, alebo aj bezpečnostnú obuv. Závisí to od druhu práce ktorej sa venujete a miery nebezpečenstva. Vo všeobecnosti možno povedať, že pracovnú obuv spoznáte podľa toho, že jej súčasťou nie je ochranná špica. Býva označená písmenom O. Na druhej strane bezpečnostná obuv je už vybavená ochrannou špicou, ktorá chráni majiteľa pred nárazom, stlačením. Je označená písmenom S.

PRACOVNÁ OBUV – O

  • spĺňa požiadavky zadefinované normou EN ISO 20347
  • je označená písmenom O (OB, O1, O2, O3, O4, O5)
  • nie je vybavená ochrannou špicou

 

BEZPEČNOSTNÁ OBUV – S

  • spĺňa požiadavky definované normou EN ISO 20345
  • je označená písmenom S (SB, S1, S2, S3, S4, S5)
  • je vybavená bezpečnostnou špicou, ktorá chráni nositeľa pred nárazom (min 200 J) a stlačením (tlakom min 15 kN)

 

Mechanické práce

 

Ak je vo vašej práci riziko padajúcich predmetov na prednú časť nohy odporúčame spevnenú prednú časť obuvi s oceľovou, alebo kompozitovou špičkou. Medzi najčastejšie situácie patrí pád a náraz na pätu, pošmyknutie na rôznych povrchoch, alebo šliapnutie na ostré predmety. Podcenenie mechanického rizika je totiž v mnohých prípadoch dramatické. Následkom môže byť poškodenie chodidla nielen zlomeninou či pomliaždením, ale aj prepichnutím ostrým predmetom. 

 

Elektrikári 

 

Výber pracovnej obuvi v prípade elektrikárskych profesií podlieha iným kritériám. Tu evidujeme najmä riziká spojené s nízkym, alebo stredným napätím či statickou elektrinou. Následkom týchto zásahov môžu byť poranenia, ktoré sú často nezlučiteľné so životom. Odporúčame si preto vybrať obuv s elektrickou izoláciou, alebo zvodom statického náboja. 

 

Práca v teple, zime

 

Pri tepelnom riziku je voľba obuvi relatívne jednoduchá. Je potrebné sa chrániť pred popáleninami spôsobenými teplom, alebo chladom. Pri takejto pracovných pozíciách odporúčame obuv zameranú na izoláciu proti chladu, alebo nadmernému teplu. 

 

Práca s chemikáliami

 

Kvalitná obuv v prípade práce s nebezpečnými chemikáliami je absolútnou nevyhnutnosťou. Poškodenie zdravia môžu spôsobiť kvapaliny ale aj samotný prach. Následky tohto poškodenia bývajú trvalé a nezvratné. Vo viacerých prípadoch sú nezlučiteľné zo životom. Nezabudnite si preto vybrať takú obuv, ktorá je disponuje dostatočnou nepriepustnosťou a odolnosťou. 

 

Nadmerná záťaž                               

 

Veľa pracovných pozícií si vyžaduje nadmerné státie, alebo chôdzu. Z povahy rizika nejde o okamžité riziko a tak si ho mnohí zamestnanci ani neuvedomujú. Pri nadmernej záťaži a nepoužívaní bezpečnostnej obuvi však z dlhodobého hľadiska dochádza k deformáciám chodidiel a trvalom znížení respektíve obmedzení pracovnej schopnosti. Nepodceňujete toto riziko a vyberajte si pracovnú obuv s tvarovanou nášľapnou časťou. 

 

Zdravie je prvoradé

 

Ak si neviete s výberom pracovnej obuvi poradiť, obráťte sa na špecialistov. Na každý spomenutý druh obuvi existuje presné označenie. Nestane sa tak, že by ste sa zmýlili pri nákupe. Aj tu je však dobré všetky eventuality vašej práce prekonzultovať s odborníkmi. Tí vám poradia tak, aby ste boli absolútne v bezpečí. 

 

Pri výbere pracovnej obuvi myslíte na to, že poskytovanie osobných ochranných pracovných prostriedkov jednotlivým zamestnancov je jednou zo základných povinnosti zamestnávateľa.  Ten je totiž povinný vám zabezpečiť bezpečný výkon práce. Ak by ste mali pocit, že zamestnávateľ vás nedostatočne chráni pri práci, alebo zanedbáva povinnosti súvisiace s poskytnutím osobných pracovných pomôcok, odporúčame sa obrátiť na príslušný inšpektorát práce. Ten zhodnotí situáciu a urobí príslušné závery. Bezpečnosť a a ochrana zdravia pri práci musí byť totiž samozrejmosťou a kvalitná pracovná obuv zodpovedajúca povahe vašej práce je jej základom. 

 

Vyznajte sa v symboloch

 

Každý druh pracovnej ako aj bezpečnostnej obuvi má svoje špecifické označenie.

 

Pracovná obuv: označenie O + písmeno / číslica:

 

  • OB (obuv musí spĺňať základné a normou presne zadefinované požiadavky týkajúce sa: tvaru, zvršku, podšívky, jazyka, podošvy a celkového prevedenia)
  • O1 (ako OB + uzavretá zadná časť, antistatické vlastnosti, absorpcia energie v päte)
  • O2 (ako O1 + odolnosť voči prieniku a absorpcii vody)
  • O3 (ako O2 + odolnosť proti prepichnutiu, podošva s dezénom)
  • O4 (celogumená / celoplastová pracovná obuv, musí spĺňať základné požiadavky ako OB + absorpcia energie v päte, antistatické vlastnosti)