Doprava ZADARMO nad 60 EUR pri platbe VOPRED.

História pracovného oblečenia

Každé oblečenie podlieha módnym trendom. Výnimku netvoria ani pracovné odevy. Pozreli sme sa bližšie na ich históriu. Tak ako v prípade iného druhu oblečenia aj u toho pracovného sa časom menila farba, funkčnosť, ale aj strih. Niektoré veci z histórie vás zaručene prekvapia. 

historia-pracovneho-oblecenia

Ako prví začali nosiť pracovné oblečenie poštári, policajti či vojaci. Jedným z dôvodov bolo nielen ich chrániť pri výkone povolania, ale aj na prvý pohľad ich odlíšiť od ostatných. Pracovné odevy v klasickom ponímaní vznikli neskôr. Datujú sa do obdobia priemyselnej revolúcie, kedy začali vznikať veľké fabriky a montážne haly. Tam už hovoríme o prvotnej ochrane zamestnancov. Bežné odevy boli drahé a tak pri práci sa nepoužívali. Nahradilo ich lacné pracovné oblečenie v podobe nohavíc, topánok či košieľ.

Vývoj pracovného oblečenia v Anglicku

Od sedemdesiatych rokov 19. storočia nosili uhliari, zvárači či manuálni pracovníci ploché čiapky, pracovné nohavice, ťažké topánky a pestrofarebné vesty. Neskoršie varianty sa dodávali s koženými náplasťami aby sa predišlo ich opotrebovaniu. Z dôvodu zvýšenia bezpečnosti manžety nohavíc boli zaistené šnúrkou a košele sa nosili bez goliera. Znižovala sa tak pravdepodobnosť zachytenia pracovného oblečenia v strojoch poháňaných parou. Pracovné odevy neboli vtedy ešte tak rozvinutou oblasťou módy. Zväčša to boli rôzne varianty uniforiem. Obľúbené boli najmä modré pracovné nohavice. 

Z pracovných nohavíc vznikli rifle

Počas zlatej horúčky v Amerike sa zlatokopi dlhodobo sťažovali na nekvalitné pracovné nohavice. Pri namáhavej fyzickej práci sa totiž rýchlo ničili. Nápaditý krajčír, ktorý doteraz šil stany, alebo celty pre železničné vagóny sa rozhodol spevniť nohavice kovovými nitmi.  Záujem o známe modré pracovné nohavice bol obrovský. Počas prvého roka predal  takmer 6 000 kusov. O rok neskôr to bolo už viac ako 20 000 kusov. Aj toto je jasný dôkaz ako kvalitné pracovné oblečenie inšpirovalo bežných ľudí. Dnes modrým pôvodne pracovným nohaviciam nikto iný nepovie inak ako rifle.

Námorníci a železničiari

Do významnej skupiny s vlastným pracovným oblečením patrili aj námorníci a železničiari. Od konca 18. storočia obchodní námorníci a prístavní robotníci mali oblečené riflové nohavice, pruhované spodky, pletené svetre. Na luxusných výletných a námorných lodiach nosili palubní dôstojníci elegantné modré uniformy podobné tým súčasným. Čašníci a správcovia kabín mali biele uniformy s golierom a pozlátenými mosadznými gombíkmi. U rybároch to bola dvojdielne žltá, alebo oranžová nepremokavá bunda a nohavice. Zatiaľ čo slamené klobúky, námornícke čiapky dnes už bežne námorníci nepoužívajú. Vlna, rybárska čiapka a uniformy sú trendy dodnes.

Moderná doba

Pre drevorubačov boli poznávacími znameniami vysoké nepremokavé čižmy so zosilnenou špičkou ako ochranou pred motorovou pílou. Táto výbava zostala do dnešných dní. Vodiči nákladných áut nosili v tridsiatich rokoch minulého storočia čiapku mechanika, biele tričko, šatku, kárované košeľu, koženú bundu alebo modré džínsy. Práve čiapky boli počas dlhého obdobia pracovným oblečením, ktoré udávalo trendy. Svoje známe pracovné firemné čiapky mali výrobcovia ako napríklad John Deere, alebo Budweiser. Pracovné odevy čoraz väčšej miere začali presahovať do bežnej módy. Pracovná bunda a bezpečnostné topánky Doc Martens sa stali napríklad obľúbeným pouličným oblečením britských pankáčov či futbalových chuligánov. V sedemdesiatych rokoch dochádza v pracovnom oblečení k rozmachu rôznych vzorov a materiálov. Začal sa používať polyester a iné syntetické materiály

Pracovné odevy počas socializmu

Socializmus v Československu neprial kvalitnému pracovnému oblečeniu. To pozostávalo najmä z montérok, bagandží, rukavíc či pracovných plášťov. Zameranie sa na výrobu kvalitných, prepracovaných odevov, ktoré zvyšujú komfort a bezpečnosť zamestnancov nebolo na programe dňa. Základom bola potreba vyrábať vo veľkých sériách jednoduché, praktické a cenovo dostupné pracovné oblečenie. Výroba takéhoto druhu odevov brala do úvahy najmä stanovené ukazovatele plánu. Vďaka centrálnemu systému plánovania a obchodu mal zamestnanec k dispozícii zväčša len jeden obchod, kde sa predávalo len niekoľko niekoľko modelov montérok či rukavíc. Prípadne sa mohol spoľahnúť na „vyfasovanie“ pracovného oblečenia priamo vo fabrike. A to vo veľkosti a strihu, ktorý danému zamestnancovi zväčša nepasoval.

Moderné trendy pracovných odevov

Do popredia sa dostáva pohodlie, inovatívne materiály, kvalitné prevedenia a maximálna ochrana pracovníka. Vznikajú firmy a značky, ktoré sa špecializujú výlučne na výrobu a vývoj pracovných odevov. Sú známe vývojom nových postupov, technológií a materiálov. Medzi takéto značky patrí napríklad Payper, za ktorou hľadajte prvotriednu kvalitu a taliansky štýl. Filozofia značky je postavená na tom, aby sa pracovník nemusel prezliekať do práce a pri ceste z práce. Dnes obsahuje Payper katalóg viac ako 2 000 produktov. Ich kvalita je garantovaná viacerými patentmi a osvedčeniami. Medzi výrobcami pracovných topánok vyčnieva značka Sixton Peak. Ide o jedného z mála výrobcov u ktorých sa výskum a vývoj sústreďuje na to, aby sa v danej pracovnej topánke aplikovalo čo najviac bezpečnostných prvkov. Tie spolu v kombinácii s vybranými kvalitnými materiálmi a testovaním aj v náročných podmienkach zaručujú, že pracovné topánky Sixton Peak sú skutočne funkčné. Sú presne vyformované na nohy, pevne sedia, chránia v každej nebezpečnej situácii, pri namáhaní sa nezničia a pritom sú pohodlné na nosenie bez ohľadu na to v akej oblasti pôsobíte.