Doprava ZADARMO nad 60 EUR pri platbe VOPRED.

Ako si vybrať reflexný odev?

Hovorí sa, že základom bezpečnosti je vidieť a byť videný. S týmto pravidlom sa riadime nielen v dopravnej premávke, ale aj v práci. Na to, aby vás bolo pri práci vidieť a súčasne ste boli chránený, slúži reflexné oblečenie. Pripravili sme pre vás niekoľko praktických rád ako si takýto odev vybrať a ako ho správne používať.

Ako-si-vybrat-reflexny-odev

Na začiatku si zadefinujme aký odev spadá pod označenie reflexné oblečenie. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že je to výstražné oblečenie s vysokou viditeľnosťou. Je vyrobené z fluorescenčnej látky doplnenej tzv. retroreflexnými prvkami. Je to odev, ktorý aj za nepriaznivých poveternostných podmienok (tma, hmla) zvyšuje viditeľnosťou danej osoby, zamestnanca. Zaisťuje tak maximálnu viditeľnosť a tým aj jej bezpečnosť.

 Fluorescenčný a retroreflexný

Je dôležité si ozrejmiť tieto dva často vyskytujúce sa pojmy, ktoré by sme si nemali zamieňať. Fluorescenčný materiál sa vyskytuje najmä v žltej a oranžovej farbe. Jeho veľkou výhodou sú vynikajúce vlastnosti najmä počas dňa, dažda, súmraku alebo svitania. Na druhej strane tento materiál poskytuje nízku viditeľnosť v tme. Retroreflexný materiál na maximálnu viditeľnosť potrebuje svetlo. Viditeľnosť zaručuje spätný odraz k pôvodnému zdroju svetla. Je preto vhodný počas súmraku, svitania aj v tme.

Niekedy je možné sa stretnúť s názorom, že nie je potrebný fluorescenčný odev s retroreflexnými prvkami, pretože postačuje pracovať v sťažených poveternostných podmienkach iba v bielej farbe. Tento názor je mylný. Je síce pravdou, že biela farba odráža viac svetla ako tmavé odtiene, zďaleka však neposkytuje takú viditeľnosť ako reflexné oblečenie. Biele oblečenie vám tak neodporúčame.

Kedy ho používať?

Právna úprava to stanovuje presne. Ak zamestnancovi hrozia riziká či poškodenie zdravia pri vykonávaní práce vyplývajúcej zo zníženej viditeľnosti a tieto riziká zamestnávateľ nevie odstrániť alebo eliminovať, zamestnávateľ má povinnosť poskytnúť zamestnancovi osobné ochranné pomôcky – reflexný odev s vysokou viditeľnosťou. Majte na pamäti, že akékoľvek zhoršenie viditeľnosti má výrazný vplyv na bezpečnosť zamestnanca. Je potrebné aby bol viditeľný v noci a hmle. A to zo všetkých pozorovacích strán a uhlov.  

Triedy reflexných odevov 

Delíme ich podľa minimálnej plochy použitých výstražných materiálov do troch základných tried. Stanovuje to norma EN ISO 20471, ktorej cieľom je zaručiť čo najlepšiu viditeľnosť a bezpečnosť pri práci. Okrem tejto normy sa mnohí mohli stretnúť aj s normami EN 471 + A1 z roku 2007 alebo EN471: 2003. Ide o staršie právne úpravy, ktoré sú použiteľné len pre odevy vyrobené v dobe platnosti týchto noriem.

Každá trieda definuje úroveň ochrany podľa viditeľnosti zamestnanca, ktorý ju má na sebe. Rovnako je vymedzené v akom prostredí je vhodné daný odev použiť či ako majú byť tieto prvky na odeve rozmiestnené. Za reflexnú sa považuje žltá, oranžová alebo červená farba. Niektorí sa obávajú nosiť žltý reflexný odev, pretože sú presvedčení, že ho môže nosiť len polícia. Ide o omyl. Okrem polície sa môže používať žltý reflexný odev aj na pracovné použitie.

 

 

TRIEDA 1

TRIEDA 2

TRIEDA 3

Fluorescenčný materiál:

min. 0,14 m²

min. 0,50 m²

min. 0,80 m²

Retroreflexný materiál:

min. 0,10 m²

min. 0,13 m²

min. 0,20 m²

Typ odevu:

 

Pracovné vesty, pracovné nohavice.

Pracovné bundy, kombinézy, dvojdielne súpravy.

Použitie:

Rýchlosť dopravného prostriedku ≤ 30 km/h a daný používateľ je pasívnym používateľom komunikácie.*

Rýchlosť dopravného prostriedku ≤ 60 km/h a daný používateľ je pasívnym používateľom komunikácie.*

Rýchlosť dopravného prostriedku   ˃ 60 km/h a daný používateľ je pasívnym používateľom komunikácie.*

 

*Pasívny používateľ komunikácie je osoba na pozemnej komunikácii, ktorá sa priamo nezúčastňuje premávky dopravným prostriedkom a sústreďuje pozornosť na iné veci ako je premávka. Príkladom je robotník na ceste.

Nezabúdajte, že informácie do akej triedy je zaradený daný konkrétny reflexný odev je povinný výrobca uvádzať na jeho štítku resp. v návode na použitie.

Použitie mimo pracoviska

Neraz sa stretávame s reflexným oblečením aj mimo pracoviska. Najčastejšie ide o chodcov, bežcov alebo cyklistov. Tí majú povinnosť od 1.1.2014 nosiť reflexné prvky, alebo  odev za zníženej viditeľnosti nielen priamo v obci, ale aj mimo nej. Stanovuje to zákon o cestnej premávke. Odporúčame vám pri pohybe vonku za zníženej viditeľnosti myslieť na bezpečnostný prvok. V mnohých prípadoch stačí reflexná páska na kabelkách, batohoch či bundách. Myslite totiž na to, že ste počas tmy, šera, alebo hmly ťažko viditeľný. Tieto prvky dokážu vašu viditeľnosť zvýšiť niekoľkonásobne. Ochránite tak seba ako aj zdravie a život iných.