Doprava ZADARMO nad 60 EUR pri platbe VOPRED.

Ako ochrániť svoje zdravie pred vírusmi?

Bezpečnosť a hygiena v posledných dňoch dostala nový rozmer. A to nielen v práci, ale aj vďaka šíriacemu sa koronavírusu. Pracovné riziká či aktuálne hrozby epidémie nemožno v žiadnom prípade podceňovať. Pripravili sme pre vás praktický prehľad vecí, ktoré vám pomôžu sa chrániť.  Využiť ich môžete nielen pri plnení pracovných povinností.   

ako-sa-ochranit-pred-virusmi

DEZINFEKCIE

Antibakteriálne produkty a dezinfekcie patria v aktuálnom období k najvyhľadávanejším a najdiskutovanejším produktom. Hlavný hygienik SR vydal stanovisko, v ktorom uviedol, že je dôležité umývať si ruky minimálne po dobu 20 sekúnd. Tiež mimo domova odporúča používať dezinfekčné prostriedky a antibakteriálne gély, ktoré dokážu prispieť k ochrane organizmu pred vírusom. Do našej ponuky sme preto doplnili viaceré nové dezinfekčné produkty ako dezinfekčné gély na ruky, dezinfekčné mydlodezinfekčné spreje na povrchy, pomocou ktorých účinne dezinfikujete napríklad svoj mobilný telefón, oblečenie, respirátor alebo kľučky v domácnosti. Žiadaným produktom je aj dezinfekcia na riedenie, pomocou ktorej si môžete vytvoriť až 2,5l dezinfekčnej zmesi.

JEDNORÁZOVÉ RUKAVICE

Ich veľkou výhodou je to, že po ich použití odpadáva starosť o ich dezinfekciu. Nemusíte ich prať, žehliť či namáhavo odstraňovať škvrny. Jednorázové rukavice odporúčame všade tam, kde sa dostávate do styku so znečistenými, rizikovými povrchmi. Využívajú sa najmä v gastronómií či zdravotníctve. Tieto dni ich môžete vidieť na rukách mnohých ľudí v obchodoch či mestskej doprave. Využiť ich tak môžete všade tam, kde sa pohybuje veľa ľudí. Na výber máte latexové, nepúdrované či púdrované rukavice. Samozrejmosťou sú rôzne veľkosti, aby vám dokonale sadli. Najlacnejšie sú z polyetylénu. Najviac praktické a najpevnejšie sú zase nitrilové rukavice.

RESPIRÁTORY

Rúška a respirátory sú v posledných dňoch jednou z najviac skloňovaných vecí medzi ľuďmi.  Ponuka firiem je momentálne obmedzená. Napriek tomu venujete ich výberu maximálnu pozornosť. Odporúčame vám respirátory typu FFP2 alebo FFP3. Tie prvé sú stavané aby dokázali zachytiť až 92 % častíc, ktoré sú vo vzduchu. Používajú sa napríklad aj v banskom priemysle, alebo pri prácach, ktoré si vyžadujú ochranu pred škodlivými časticami, aerosólmi, pesticídmi, biologickými zlúčeninami, plesňami či hubami. Na druhej strane respirátory typu FFP3 ponúkajú najvyššiu možnú ochranu. Dokážu totiž zachytiť až 98 % častíc s veľkosťou do 0,6 μm. Dopyt po tomto type respirátorov je obrovský. Je daný ich dobrými vlastnosťami. V pracovnom živote sa s nimi môžete stretnúť najmä v chemickom prostredí kde sa pracovníci dostávajú do kontaktu s rakovinotvornými či rádioaktivnými časticami. Odporúčame vám ich používať pri aktuálnej hrozbe šírenia koronavírusu.

PROTICHEMICKÉ OVERALY

Jednou z možností ako chrániť svoje zdravie sú aj protichemické overaly. Tie sa používajú ako vonkajšia vrstva na pracovný odev. Ich výhodou je výborná pevnosť, ľahkosť, pružnosť a odolnosť voči roztrhnutiu. Sú vyrobené z polyetylénu s nízkou hustotou. Poskytujú tak dobrú priedušnosť. Pri výbere protichemických overalov sú dôležité kvalitné elastické manžety, pás ako aj nastaviteľná kapucňa. 

OCHRANNÉ OKULIARE

Je všeobecne známe, že  je potrebné zabrániť kontaktu nebezpečných látok nielen s nosom, ústami ale aj očami. Základne pravidlo totiž znie, že ak sa pohybujete v prostredí kde hrozí akákoľvek hrozba, nemali by ste sa dotýkať očí. Na to slúžia ochranné okuliare. Stretnúť ich môžete bežne pri štiepení dreva, alebo miešaní lepidla na obklady. Pri ich výbere nezabúdajte na to, že musia byť nielen pohodlné, ale medzi vašou tvárou a zornicou ochranných okuliarov nesmie byť voľný priestor.

POLOMASKY A MASKY

Niektorí dávajú prednosť pred respirátormi polomaskám či maskám. Je to najmä z toho dôvodu, že ide o kvalitnejšie a pohodlnejšie riešenie. Polomasky sa používajú najmä v prostredí, kde okrem škodlivých pevných častíc môže osoba prísť do kontaktu aj s toxickými plynmi. Celotvárové masky sú drahším riešením. Využívajú sa na maximálnu ochranu očí a tváre. Pri výbere polomasiek ako aj celotvárových masiek je potrebné myslieť aj na správny výber ochranného dýchacieho filtra. 

OCHRANNÝ FILTER K MASKE

Ochranný filter sa označuje písmenami, absorpčnými triedami, číslami či farebným kódom. Rozdeľujeme ich na prachové, aerosolové a protiplynové, protivýparové. Ich životnosť sa pohybuje podľa toho kde masku používate. Vplýva tak na to viacero faktorov. Všeobecne však môžeme povedať, že filter môžeme používať do doby dokiaľ neprídete do styku s nebezpečnou látkou. Ak prídete s ňou do kontaktu, ochranný filter je potrebné vymeniť. Prachový filter meníme spravidla vtedy, keď sa vám počas používania masky začne ťažšie dýchať.

PLASTOVÉ TVÁROVÉ ŠTÍTY

Jednými z ochranných pomôcok sú aj plastové tvárové štíty. Ich výber je dostatočne široký. Môžete si vybrať lacnejšie varianty ako aj značkové plastové tvarové štíty s vysokým stupňom ochrany. Sú vhodné na použitie v situáciách kedy je potrebné sa chrániť pred čiastočkami letiace veľkou rýchlosťou. Plastové tvárové štíty bývajú vybavené mäkkým penovým potným pásikom. Môžu byť prispôsobené aj na použitie cez dioptrické okuliare.